نورپردازی مناسب برای هتل ها و رستوران ها (2)

رستوران ها

نورپردازی برای مکانهایی که افراد در آنجا غذا می خورند عمدتا بر اساس  سلیقه مشتریان و حال و هوای رستوران انجام میشود، اما لازم است نیازهای فردی نیز تامین گردد تا هر مهمان به راحتی مسیر خود را در محیط بیابد و یا در هر جهت که مایل باشد با سایرین گفتگو کند. نوع نورپردازی مصنوعی برای رستوران بستگی به سبک محیط و نوع رستوران دارد.

دامنه نورپردازی مناسب براساس شرائط خاص روحی و نیازهای افراد بسیار گسترده و بی‌انتها است. از درخشش خیره کننده نور های مصنوعی گرفته تا نور شمع که ایجاد صمیمت و نزدیکی میکند. نکته مهم آنست که این فضا باید با معماری محیط هماهنگی داشته باشد، لازم است نور کافی برای تشخیص غذایی که روی میز قرار دارد نیز فراهم گردد، همچنین نورپردازی به نوعی باشد که غذا دلپذیر و جذاب به نظر آید و شرائط بصری میز به نوعی باشد که برای گفتگو مناسب گردد.

سطح روشنایی منتخب، تعیین کننده میزان صمیمیت افرادی است که بر سر یک میز شام می خورند و همه این اولویتها باید به واسطه نورپردازی سازگار با مفاهیم غذاخوری در محیط تنظیم شوند.

نکته بسیار مهم توجه به رنگ نور است. رنگ نور لامپ تعیین کننده نوع رنگ روشنایی است که آن را بر اساس دمای رنگ و برحسب کلوین (K) نشان میدهیم. این نیز یکی دیگر از عوامل بسیار مهم در ویژگی بصری محیط است. رنگهای نور را به 3 گروه اصلی تقسیم میکنند:

  1. سفید گرم (کمتر از 3300K)
  2. سفید خنثی (3300K – 5300K)
  3. نور روز (بالاتر از 5300K)

برای اطمینان از اینکه قدرت تاثیرگذاری نورپردازی محیط کاسته نمیشود، لازم است اقدامات خاصی را انجام دهید (نه تنها هنگام نصب اولیه بلکه هنگامیکه لامپها را تعویض میکنید)، در اینصورت باید بهترین رنگ نور در طراحی نورپردازی انتخاب و استفاده شود.

نورپردازی مصنوعی بر مفاهیم رستوران تاکید دارد مثلا طی ساعات روز، میزان درخشش و شفافیت خاص لازم است تا یک فضای مناسب برای جلب نظر مشتریان ایجاد شود و در هنگام عصر، استفاده از نورهای گرم و نورپردازی آرام به ایجاد یک محیط آرامشبخش برای مهمانان کمک میکند. در نورپردازی رستوران برای همه نواحی خدماتی بجز بوفه، باید شدت نور را در نظر گرفت و برای چیدمان میزها نیز باید تاکید مناسب انجام شود.

 

بطور همزمان لازم است از «اصل ناظر» هم استفاده کنید : در این اصل، هر فرد ترجیح میدهد که بجز خودش همه نواحی فعال در نورهای درخشان و کافی فرو روند.

 

 این اصلی برای  رستوران یعنی سطح میز باید درخشان تر از محیط اطرافش باشد اما باز هم مهمانان باید به راحتی صورت دیگران را تشخیص دهند. طراح نورپرداز باید به مشخصات ادوات نوری که در  لوازم نورپردازی نصب شدند نیز توجه کافی مبذول کند. علت امر اینست که یک تفسیر خوب از رنگ ضروری است تا هر مهمان بتواند از تازگی غذا و یا ظرافت تزئین آن اطمینان حاصل کند.

همانند آنچه در خصوص رنگ نور گفتیم  کیفیت و نمود رنگ نیز دارای استانداردهای خاص خود است که بصورت شاخص تفسیر رنگ  بیان میشود. شاخص تفکیک رنگ که (CRI) نیز شناخته می شود بین صفر تا 100 درجه بندی می شود که نشان دهنده دقت، کیفیت و تفکیک نور ساطع شده از یک منبع نور و میزان واقعی بودن رنگ و نمود نور بازتاب شده به چشم ما را نشان می دهد.

هرچه درصد CRI بالاتر (نزدیک به 100) باشد، تفکیک نوری بهتر است. در حقیقت این شاخص به ما توضیح می دهد که چطور یک منبع نور باعث بازتاب نور به چشم انسان می شود و نور چطور با بازتاب، تفکیک و تغییررنگ پیدا میکند. معمولا در رستورانها و آشپزخانه ها، حداقل شاخص را  Ra≥80 در نظر میگیرند اما Ra≥90  بهتر است.

 

  • سطح روشنایی بر روی میز برای بهبود سطح دید و ظاهر بصری کیفیت غذا تنظیم میشود.
  • لازم است که مهمانها هر گونه حالتهای بدن و تغییر حالت چهره طرف مقابل را به راحتی تشخیص دهند.
  • مشخصه نمود رنگ نورپردازی مصنوعی (شاخص Ra≥80 یا Ra≥90 ) باید رعایت گردد تا بالاترین استاندارد مورد نیاز کسب گردد.
  • مهمانان از عناصر احساسی مفاهیم نورپردازی لذت می‌برند اما کارکنان نیازمند نور کافی هستند تا برخی کارها و وظایف را بدرستی انجام دهند. میزان شدت روشنایی و محدودیت خیرگی و نمود از عناصر بسیار مهم در اینجا هستند.
  • درخشش نور بر روی سطوح شیشه‌ای مات که پشت قفسه ها یا پشت ویترین ها قرار دارند، القاء کننده میزان بالایی از تمیزی هستند.
  • منابع نوری نقطه ای، تقویت کننده تاثیر سطوح درخشان و تمیز هستند.
  • منابع نوری با قابلیت تغییر رنگ، ایجاد فضا خواهد کرد.

 

کنفرانسها و سمینارها

همچنانکه نیاز به کسب اطلاعات و همچنین تحرک در جوامع مدرن افزایش می‌یابد، هتلها نیز با موج فزاینده تقاضا برای فضاهای خاص با طراحی مناسب، جهت برقراری ارتباط مواجه هستند.

نورپردازی مناسب برای جلسات، سخنرانی و برگزاری سمینار باید به دقت و با طراحی خاص اجرا شوند تا نیازهای خاص برقراری ارتباط را تامین کنند.

اولین ویژگی عبارتست از تامین نیاز انسان به برقراری ارتباط بصری با محیط اطراف. این نیاز حتی زمانی که سعی دارید یک کار متمرکز را در یک محیط بسته بدون پنجره یا هیچ روزنه ارتباطی به بیرون انجام دهید، احساس میشود، به ویژه اگر محیط سربسته شرائط مناسب برای انجام کار متمرکز را فراهم نکرده باشد.

بطور همزمان باید اطمینان حاصل کنید که سیستم ها در محل مناسب نصب شدند تا در صورت نیاز بتوانید با حذف نور روز، تاریکی لازم برای ارائه مطالب با ویدئو پروژکتورها را فراهم کنید. تابش مستقیم نور خورشید به داخل اتاقهای سمینار و کنفرانس که بطور روزمره از آنها استفاده میشود نیز ممکن است باعث بازتابهای بسیار تند و زننده نور (خیرگی) گردیده و منجر به قطع تعامل گردد یا امکان برقراری ارتباط را ناممکن سازد.

 

فرآیند برقراری ارتباط با دیگران دربرگیرنده همه حواس است و فقط زمانی موثر و کارآمد محسوب خواهد شد که تبادل اطلاعات بصری طبق قاعده مناسب انجام گردد.

بنابراین، نورپردازی مصنوعی باید متنوع باشد تا هر نوع نیاز افراد را تامین کند: نیاز افرادی که بر روی میزها کار میکنند تا نیاز افرادی که حین نمایش اسلاید مشغول یادداشت برداری هستند.

بطور همزمان برای پیشگیری از تمرکز نور فراوان بر روی یک سطح لازم است دقت فراوان مبذول شود – این وضعیت زمانی پیش می‌آید که لوازم نورپردازی سقفی دارای زاویه تابش باریک باشند، در نتیجه اجزاء نورپردازی شدیدتر از هر حالت دیگر خواهند بود – بطور کلی باید از نورپردازی یکنواخت کل اتاق از جمله دیوارها و سقف نیز اطمینان حاصل کنید.

در اینجا استفاده از سیستمهای الکترونیک جهت مدیریت نورپردازی را توصیه میکنیم.

  • تسهیلات تاریک کننده اتاق را نیز باید در نظر بگیرید تا از ورود کامل نور روز پیشگیری به عمل آید.
  • ترکیبی از سیستم های نورپردازی گوناگون و نورهای رنگی را نیز توصیه میکنیم
  • منابع نوری دستگاه هواساز یک راه‌حل بسیار مناسب برای ترکیب کردن نورپردازی مصنوعی با سیستم های تهویه هوا هستند.
  • امکان تنظیم نورپردازی و تهویه هوا بطور مجزا را برای گروه‌هایی که در اتاق حضور دارند، فراهم کنید. برای این منظور، سیستم های مدیریت نورپردازی باید محلی باشند و ترجیحا برای عملیات دستی طراحی شده باشند.